Elérhetőség


Országos CE iroda

office@ce-union.ro

0755-059-648
str. Marginasa nr. 42.
400344 Kolozsvár
Románia

© 2019 CE Union Romania

Téma

A tábor témája: Függés szabadon

Annakokáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával. (Galata 5,1)

 

Tarts meg engem, Istenem, mert benned bízom. Ezt mondom az Úrnak: Én Uram vagy te; feletted való jóm nincsen. A szentekben, akik e földön vannak és a felségesekben, bennük van minden gyönyörűségem. Megsokasodnak fájdalmaik, akik más isten után sietnek; […] Az Úr az én osztályos részem és poharam; te támogatod az én sorsomat. (Zsoltárok 16,1–5)

 

Szabad akarattal megajándékozott teremtményekként szomjúhozzuk a szabadságot és a függetlenséget. A 21. században minden, de abszolút minden a figyelmünkért, időnkért, testi és lelki energiánkért, pénzünkért verseng. Életünk zajos területei “csak” egy-egy darabkát kérnek belőlünk, mégis, a nap végére leggyakrabban kiüresedve és lehangolódva térünk nyugovóra. Nincs békességünk, nincs lelki nyugalmunk, nincs szabadságunk. 

 

És ott van valahol Isten. Mindezek után. Mindezek végén. Miután már minden önsegítő megoldást kipróbáltunk, beírtuk a Google-ba, hogy “how to”, elcsigázottságunkat minden barátunkkal megosztottuk… még mindig ott érezzük a nyomasztó Igát. Ki/mi az életem ura? Az álmaim, vágyaim, kényszereim, kötelességeim... a “to-do” listám? Hogyan tegyem Istent az első helyre, hogyan élhetem meg a vele való szabadságot mindenek felett és mindenek előtt? Az első lélegzetvétellel. Hogyan csendesedhetem el, hogyan őrizhetem meg Istenre való összpontosításomat, fókuszomat a hétköznapokban? Hogyan tudok mentesülni a külső befolyások alól? Milyen befolyásokra érdemes odafigyelnem?

 

Az utóbbi évtizedekben mintha a világ képletéből, a megváltástanból kivettük volna Jézus személyét, és helyébe állítottuk volna az okostelefonokat, különböző „létfontosságú” applikációkat, a pszichológiát, a kapcsolatainkat, a munkahelyünket, a start-up ötleteinket és még sorolhatnánk. Több segédeszköz áll rendelkezésünkre az önmegvalósításhoz és a belső szabadság eléréséhez mint valaha és mégis, mintha sokkal bonyolultabbá vált volna minden. Többet vergődünk, többet gyötrődünk. Vajon nem-e sokszor ezekben keressük a megváltást? Mennyire tudunk ezektől szabadok lenni? Mennyire akadályoznak meg a külső befolyások a belső csend elérésében, attól hogy Istent keressük mindenek előtt, ahogyan az Ige is mondja: „Keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Mt 6,33) 

 

A világ szerint a keresztény ember a hitének/vallásának rabja, az Ige pedig egyértelműen kimondja: az a szolga, aki a világi dolgokat bálványozza. Mit értünk akkor szabad ember alatt? Aki tapasztalta már Krisztus kereszthalál általi szabadítását annak kétség nem fér hozzá: akkor csüggedünk, amikor emberekben, a tudomány megváltásában, a pénz és a siker hatalmában hiszünk, a teljes szabadságot pedig a Láthatatlanban való határtalanul bizalom és reménység által tapasztaljuk meg. 

 

Miért olyan divatosak manapság a különböző meditációk, lelkigyakorlatok, egy hétvégés elvonulások? Tömegek keresik a zajban a csendet. A sok befolyás, előírás, sztereotípia, “így kéne, úgy kéne” közepette lélekszakadva keressük saját szabadságukat. “Én vagyok az út” - mondja Jézus. Velem lehetsz igazán szabad. Velem lehetsz igazán önmagad. Milyen utat szán nekünk Jézus?

 

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok foglalkoztatnak most bennünket, és meghívunk téged is a 2020-as Téli táborba, hogy gondolkodjunk, beszélgessünk erről közösen.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now